Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie: oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych, bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności.
We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie:
- oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
- bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności
- planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw
- nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego
- profilaktyki chorób żywieniowo - zależnych
- wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym
Program studiów
Program studiów został przygotowany w oparciu o wieloletnie doświadczenie dydaktyczne i zawodowe specjalistów z zakresu dietetyki - żywienia indywidualnego i zbiorowego zdrowego i chorego człowieka.
Studia skierowane są do absolwentów legitymujących się dyplomem studiów wyższych.
Obejrzyj także
Informacje o kosztach znajdziecie w linku z cennikiem.